Gullguttene fra Vigør!

I forrige uke klarte Vigørs G16-lag å gjenskape prestasjonen fra 2019 da vi, for første gang i klubbens historie, vant en klasse i Norway Cup. G16 klassen var i år (som i 2019) den største klassen med 39 puljer og over 150 lag. Det er en vanvittig prestasjon som går inn i historiebøkene til FK Vigør.

Bak f.v.: Elias Berg, Esrom Liul, Niklas Eilertsen, Nikolai Moe-Langfeldt, Tønnes Daland, Stian Lindekleiv, Børge Undheim, Tobias Evensen, Jonatan Torkildsen, Adrian Nikqi, Lucas Andrade Johannessen og Theodor Friis Reinertsen. Foran f.v.: Jesper Ovnerud, Mathias Lande, Niklas Ellingsen, Jonas A. Karlsen, Nicolai Lysø, Henrik Heggland, Even Ovnerud, Preben Egeli og Tommy Egeli.

G16 og G17 fra Vigør deltok i Norway Cup

Lørdag 31.juli fylte to av våre lag, G16 og G17, et par minibusser og satte kurs mot Oslo og verdens største fotballturnering for ungdom; Norway Cup. Det skulle vise seg å bli en flott opplevelse for begge lag både sportslig og sosialt.

G17 møtte variert motstand fra Norge og Mexico og klarte avansement til A-sluttspillet etter 3 jevne kamper mot henholdsvis Nord SK (0-2), Skjergard/Nordre Fjell (4-2) og Academy Elite (0-0).

I 1/8-dels finalen ventet Emblem IL og det ble en skikkelig slitekamp på en humpete og regnvåt gressbane på Ekebergsletta. Det så ut til å ende målløst, men like før slutt spilte en glatt bane våre gutter et puss og plutselig lå ballen i mål. Veldig kjedelig, men det viser også atmaner avhengig av litt flyt i enkeltsituasjoner for å komme langt i denne typen turneringer. Selv om det alltid er skuffende å ryke ut kan guttene si seg godt fornøyd meg prestasjonene.

Et lag med ambisjoner

G16 reiste til Norway Cup med en klar ambisjon om komme langt – kanskje til og med helt til finalen. Med tanke på den vårsesongen disse guttene har hatt så bør det ikke mangle på selvtillit. Under ledelse av den erfarne treneren, Tommy Egeli, gikk de gjennom vårsesongen ubeseiret og vant 1.divisjon med 5 poengs margin i konkurranse med mange gode lag fra Agder. I tillegg gikk de helt til topps i Nørhalne Cup i juni med 35-3 i målforskjell på 7 kamper. Før sommerferien deltok de i Sør Cup og fikk en fin 3.plass etter å ha slått Jerv 4-0 i bronsefinalen.

Selv om dette er meget solide prestasjoner er det ingen tvil om at den store pokalen i Norway Cup rager aller høyest. Skal man prestere under Norway Cup handler det ikke bare om å håndtere tøff motstand, men også alt rundt. Vanskelige gressbaner innbyr ikke til finspill og det kan være vanskelig for «kunstgress-generasjonen» å tilpasse stilen. Her viste trenerteamet kløkt da de la opp kampplaner som tok høyde for en annen spillestil.

I gruppespillet viste guttene høyt nivå da de vant 5-0 mot Selfors og Kongsberg, noe som er svært overbevisende på 2x25 minutter. Mot Kolbotn ble det langt jevnere, selv om guttene kontrollerte store deler av kampen klarte de å utligne på straffespark og holde bruntrøyene til uavgjort. Likevel holdt det til puljeseier for våre gutter som innebar at de slapp 1/64-dels finale og kunne forberede seg til 1/32-dels finale.


Esrom Liul Haileselase i aksjon mot Kongsberg i gruppespillet. Foto: Privat

Gruppespillet:

Selfors Ungdomslag – FK Vigør 0-5
Vigør – Kolbotn IL1-1
Vigør -Kongsberg IF5-0
1.FK Vigør2 1 011-17
2.Kolbotn IL2 1 08-37
3.Kongsberg IF0 1 21-71
4.Selfors0 1 21-101

Tøft sluttspill

Sluttspillet ble en lang og spennende reise med knalltøffe kamper hele veien der guttene måtte kjempe for hver ball og hver situasjon. En energisk og spent heiagjeng følte likevel at guttene våre i stor grad kontrollerte alle kampene. Den defensive tryggheten med to gode keepere og noen bautaer i forsvaret var det ingen som klarte å bryte ned. Dette ble krydret med en midtbane med ulike spillertyper som komplementerer hverandre og lengst fremme i angrepsrekken var det spisser med ferdigheter som alle motstanderne til slutt måtte gi tapt for. Med 9 tøffe kamper på en liten uke er man avhengig av å ha mer enn 11 spillere som kan prestere og dette G16-laget har en jevn og god tropp som trener Egeli brukte med kløkt slik at man klarte å holde intensiteten oppe gjennom hele uka. I sum ble dette rett og slett et uslåelig lag under denne turneringen.


Guttene var bunnsolide defensivt gjennom hele turneringen. På bilde forsvarer de en dødball i finalen. Foto: Norway Cup

A-sluttspillet:

1/32-dels finale FK Vigør – Åkra IL 2-1 (eeo)

1/16-dels finale Gjøa SC Brooklyn – FK Vigør 0-1

1/8-dels finale FK Vigør – SolaFK 2-1

KvartfinaleRana FK – FK Vigør 0-1

Semifinale Askim Fotball – FK Vigør 0-1

FINALEN

Det er ikke mange som får oppleve å spille finale i Norway Cup. Turneringen feiret i år 50-års jubileum og Vigør hadde før 2019 aldri hatt lag i en A-finale. Når har vi hatt det to ganger på rad – i turneringen største klasse.

Denne lørdagen var det TUIL Tromsdalen som ventet på motsatt banehalvdel. Sør mot nord! Rammen rundt kampen var fantastisk med masse tilskuere – supportere fra begge lag og nøytrale. Det var mange som heiv seg i bilen fra Kristiansand for å heie frem guttene og bidro med et fantastisk støynivå fra tribunen.


Lagene og dommerne er klare for avspark i finalen. Foto: Norway Cup

På banen var det guttene som måtte gjøre jobben og det var slitne kropper som måtte grave dypt for en siste kraftanstrengelse. På sidelinjen hadde Tommy med seg sin sønn Preben Egeli og Even Ovnerud som medhjelpere – et strålende team.


Trenerteamet med Even Ovnerud, Tommy Egeli (hovedtrener) og Preben Egeli. Foto: Privat

Som i de øvrige kampene viste Vigørguttene ro og tålmodighet, samtidig som de hugget til når mulighetene kom. Like før pause var det laget toppscorer, Mathias Lande, som satte fart og parkerte TUIL-forsvaret. Stormende inn i 16-meteren avslutter Mathias praktfullt med venstrebenet oppe i nærmeste kryss. En strålende prestasjon på et perfekt tidspunkt like før pause.


Mathias Lande ble lagets toppscorer med 11 mål i turneringen og scoret også det viktige målet like før pause. Foto: Norway Cup

I andre omgang fortsatte Vigørguttene å male på og til slutt klarte ikke guttene fra nord stå i mot da Stian Lindekleiv danset gjennom forsvaret og satte 2-0. Like før slutt tok Stian på danseskoene igjen og skaffet straffespark. Tobias Evensen, som ble kåret til finalens beste spiller, satte straffen kontant i mål. 3-0 og seieren var et faktum.


Stian Lindekleiv scoret 2-0 målet og skaffet straffespark i 2.omgangen. Foto: Norway Cup

Det er ikke mange som får oppleve å spille finale i Norway Cup – omgivelsene med TV-sendt kamp og masse folk skaper en spesiell ramme rundt kampen. Guttene våre har, sammen med trenerteamet, skapt et minne for livet.


Niklas Eilertsen leder an seiersropet etter finaleseieren. Foto: Norway Cup

Selv om Norway Cup er en «breddeturnering» er det en god referanse for lagene som er med. Det faktum at vi hadde 3 lag fra Kristiansand i A-finaler er veldig imponerende og et bevis på at det jobbes godt her nede i sør. Vi er flinke til å snakke om alt som kan bli bedre, og da er det viktig at vi gir oss selv en klapp på skuldra når vi presterer bra.


Foto: Norway Cup

Heia Vigør og heia Sørlandsfotballen!

Sosiale Media

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift