Vigør

Om OGSY

Om OGSY

OGSY - Old is Gold Slum Youth er en fotballklubb som hører til i Nairobi, Kenya. Så og si alle medlemmer i OGSY har en bakgrunn fra Mathareslummen og andre mindre slummer i Nairobi. De aller fleste bor der enda. Det bor omlag 1 million mennesker i Mathareslummen og over 1/3 del av dem har HIV eller aids. Store mengder kriminalitet og minimalt med grunnleggende behov er dekket, noe som gjør livsvilkårene der svært vanskelige.

Bilder fra Mathare-slummen    

Old is Gold Slum Youth er mer enn bare en fotballklubb. Klubbens hensikt er å bruke fotballen som et verktøy til å få kontakt med unge slumbarn, ungdommer og deres respektive familier. Fotball er uhyre populært i Kenya og spesielt i slummen. Som en virkelighetsflukt fra en ellers ekstremt utfordrende hverdag brukes fotballen som et redskap til å skape kontakt, tilhørighet og respekt. OGSY prøver ved dette å selge inn et budskap til sine medlemmer (hvem som helst i slummen kan bli medlem) og deres familier. Budskapet er like enkelt som det er klart. Det finnes et lys i enden av tunellen, det er en mulighet, det er en vei ut av slummen og en vei til et bedre liv.

Ved å tilby en oppfølging som går på å tilrettelegge skoleutdanning, gi lån, mikrofinans og dekke viktige helsebehov er klubben en tilrettelegger for å endre tankebanene, holdningene og framtiden til mange unge og eldre slumfolk. OGSY-prosjektet er unikt ved at klubben følger opp hele menneske. Er en i familien medlem i klubben, så vil hele familien få oppfølging. Etter endt fotballkarriere forsetter fortsatt klubben oppfølgingen sin og interessen rundt menneske og familien.

Der mennesker i slummen ofte har det mange vil definere som et liv bestemt av skjebnen, tilbyr OGSY en utvei og en mulighet til et mer verdig og rettmessig liv.

       
James Waithaka på besøk hos Vigør.   Alta Village - lek i skolegården

Hva gjør OGSY utenfor fotballbanen

På grunn av massiv støtte fra Langpasning til Afrika, privatpersoner og tidligere Sagavollstudenter kjøpte OGSY sitt eget sted og begynte å bygge på det i 2011. Stedet har fått navnet "Alta Village". På Alta Village er det bygget et hus til mannen bak hele prosjektet, James Waithaka og hans familie. Her er det tiltenkt at også nordmenn tilknyttet prosjektet kan overnatte og bo fra tid til annen.            

På Alta Village finner man i tillegg til huset 20 rom som har blitt bygd. Der kan OGSY-studenter bo og få lån til å ta lengre utdanning. Et slikt tiltak som dette har medført til at flere OGSY medlemmer er blitt bankmenn/kvinner, frisører, lærere og mye annet.

På Alta Village har det også blitt bygd en barnehage/skole for barn fra 4-14 år. Her kan alle OGSY medlemmer gå gratis. Disse blir hentet med en OGSY-buss grytidlig på morgen, fra Mathareslummen rett til Alta Village. Selvfølgelig er det også her, de nyutdannede OGSY-lærerne som skal få jobbe.

Utdanning er en stor og avgjørende løsning for å få folk ut av slummen. I Mathareslummen kan man estimere at det er flere hundretusen barn. Dermed er det skrekk-slagende å se at det er kun er et fåtall av fungerende skoler i Mathareslummen. Flere stiller også spørsmålstegn ved skolenes kvalitet og innhold.

På Alta Village har man i tillegg kjøpt land til å bygge en fotballbane kalt "Finnmark Stadion". Denne stadion er planlagt å bygges, men alt handler om støtte og inntekter.

Hvordan finansierer OGSY?

Takket være Sagavoll Folkehøgskole og deres reiselinje "Safari" har mange Sagavoll studenter i mange år blitt preget av, hørt og sett hva OGSY driver med. Mange av studentene har siden gitt faste beløp til klubben og organisasjonen månedlig. En student gikk et skritt lenger, da hun var i Nairobis gater i 2010. Hun hadde et sterkt ønske om at OGSY skulle få kjøpt inn 2 fotballmål de kunne bruke. Da måtte hun samle inn 2000 kr. Etter reisen dro hun til moderklubben Alta IL og presentert forholdene og hva prosjektet betydde. Der fikk hun mer enn bare 2 mål. Organisasjonen Langpasning Til Afrika ble stiftet. Det lokale næringslivet i Alta ble engasjert og siden har organisasjonen vært en enorm støttespiller for OGSY.

 

   FK Vigør
  Postboks 7061 Vestheiene, 4674 Kristiansand (post)
  Hellemyrbakken 70, 4628 Kristiansand (kart)  (besøk)
  Tlf: 48 50 90 60   Epost: post@fkvigor.no

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift